Dlouho očekávané a možná trochu obávané datum 1. 7. 2024 je za námi. Vedle hodně medializovaného spuštění Portálu stavebníka byl k tomuto dni zahájen i produkční provoz systémů digitálních technických map (DTM) jednotlivých krajů.
Jaké změny k 1. 7. nastaly?

Výše zmíněné datum je důležité zejména z pohledu legislativy. K tomuto dni se totiž váže účinnost zákona č. 47/2020 Sb., který stanovuje vlastníkům dopravní a technické infrastruktury (DTI) povinnost vložit svá data do DTM a následně je udržovat aktuální.

Nevíte si rady s povinnostmi vůči DTM? Pomůžeme vám.

DTM_banner_mensi-02

Vzhledem k obrovskému objemu dotčených dat je zřejmé, že bude ještě nějakou dobu trvat, než všichni vlastníci DTI tuto povinnost splní. Je však důležité zdůraznit, že datové sklady krajských DTM již nyní obsahují mnoho údajů a postupně budou přibývat další.

Jaký je aktuální stav dat DTM?
Kraje dokončují importy dat vytvořených v rámci prvního kola dotačních projektů z let 2022 - 2023. Zároveň začínají práce na druhém kole, které se bude realizovat v letech 2024 - 2025. Postupně probíhají importy prvků DTI, které do DTM vkládají jejich vlastníci. Také se spustila aktualizace základní prostorové situace.

Zajímá vás, jak vypadá technická mapa např. v místě vašeho bydliště? Na stránkách ČÚZK najdete odkazy na veřejně přístupné mapové aplikace jednotlivých krajů. K prohlížení DTM můžete využít i mapový portál DMVS. Přes Portál DMVS mohou také např. projektanti zažádat o výdej dat technické mapy.

Mapovy_portal_DMVS_mini

Spuštěním produkčního provozu samozřejmě práce na DTM nekončí, možná právě naopak. Jak systémy krajských DTM, tak i “střechový” systém Digitální mapy veřejné správy (DMVS) v gesci ČÚZK, se budou dále vyvíjet a doplňovat.